Bratsjstrenger - noen vanlige oppsett

Alle bratsjstrenger herunder finner du i nettbutikken.

De klassiske tarmstrengene Eudoxa og Oliv er nærmest gått helt ut av bruk på bratsj. Den nye Passione-strengen er min egen favorittstreng - et svært godt alternativ for den som liker den varme og modulerbare tarmstrengklangen. De fleste bratsjister i dag foretrekker likevel stålstrenger og moderne syntetstrenger. Evah Pirazzi brukes en del på middels store instrumenter, men liksom på fiolin blir de av og til for harde. Man kan da bruke Obligato, eller enda heller den helt nye Evah Pirazzi Gold. Helicore passer fint på større bratsjer, men moderne klangsmak gjør at mange i dag vil ha mer kraft i tonen enn Helicore kan tilby. I alle disse tilfeller kan Larsen være et alternativ på A-strengen.

På små bratsjer (39 cm kroppslengde og nedover) kan det bli nødvendig med Spirocore på C, G og D, ofte i kombinasjon med Jargar på A. Spirocore finnes i mange ulike varianter. C wolfram kan av og til være nødvendig for å få nok klang i dybden. Blå Jargar som i utgangspunktet er adskillig mykere enn Spirocore, vil være et godt valg på A, siden små instrumenter gjerne har en mer fremtredende diskant i forhold til bassen. På bratsjer i barnestørrelse kan blå Jargar av og til bli for slapp, og rød Jargar blir et bedre alternativ.

Nyhet: Pirastro har lansert en "Stringfinder" med informasjon og anbefalinger om alle strenger. Her kan også alle Pirastro-strenger identifiseres ut fra fargekoden i endene

Strengeoversikt

Passione

Pirastro Passione bratsjstrenger
er en ny og adskillig forbedret tarmstreng fra Pirastro - varm og modulerbar klang! Langt mer tilforlatelig enn de gamle trotjenerne Eudoxa og Oliv, men er litt mindre stabile i stemmingen.

Evah Pirazzi

Evah Pirazzi bratsjstrenger fra Pirastro
er mye brukt. Den har en kraftig, men av og til litt hard klang, særlig på store bratsjer.

Obligato

Pirastro Obligato bratsjstrenger
fra Pirastro minner om Dominant, men er enda noe kraftigere, og har ikke samme grad av grovhet. Egner seg godt på bratsjer i alle størrelser unntatt de aller minste.

Evah Pirazzi Gold

Evah Pirazzi Gold bratsjstrenger
er Pirastro sitt siste tilskudd for bratsj. Kraftigere enn Obligato, rundere enn Evah Pirazzi og mer stabil enn Passione. Min favorittstreng for tiden - anbefales!

Larsen

Jargar bratsjstrenger
har hatt stor framgang siden introduksjonen for rundt 10 år siden. For bratsj kan A-strengen i passende hardhetsgrad brukes med nær sagt hva det måtte være - Dominant (medium), Helicore (medium), Obligato, Evah Pirazzi. D-, G- og C-strengen er kraftige, gode syntetstrenger, men brukes ikke så ofte – kanskje fordi de blir noe tungspilt på mange instrumenter.

Helicore

D'Addario Helicore bratsjstrenger
er en stålstreng fra D'Addario, som er lettspilt og har rund og mørk klang til å være stålstreng. Egner seg godt på store instrumenter.

Spirocore

Thomastik Spirocore bratsjstrenger
fra Thomastik er en gammel pålitelig streng. På små bratsjer kan Spirocore være den eneste muligheten for å få tilstrekkelig klang i de dype strengene. På større bratsjer med Helicore-strenger kan Spirocore C wolfram av og til forbedre fokus en god del.

Dominant

Thomastik Dominant bratsjstrenger
er den gamle arbeidshesten blant syntetstrenger - lys og kraftig i klangen. På noen instrumenter kan den bli litt grov. Den finnes i tre hardhetsgrader: stark, mittel og weich. Stark brukes sjelden, i hvert fall her i Trondheim. Hele settet kan brukes, men mange bruker en annen A-streng, f.eks. Jargar medium. - Men Dominant brukes mindre nå om dagen enn før – Obligato eller Evah Pirazzi er nok bedre alternativer.

Jargar

Jargar bratsjstrenger
A kan liksom Larsen A brukes sammen med forskjellige andre strenger. Den er litt friskere i tonen enn Larsen. Medium-utgaven (blå) passer ofte fint på store instrumenter. På små bratsjer trenges ofte Forte-versjonen for å oppnå tilstrekkelig strengspenning. Av og til kan også D Forte (rød) være god på små bratsjer. C- og G-strengen er nok for slappe for moderne klangsmak.