Å sende instrumenter

Å sende strykeinstrumenter med post, det er vel skumle greier? Alle vet jo at postpakker får utrolig hardhendt behandling?

Ja, det er sant at pakker blir røft behandlet i posten og av spedisjonsfirmaene, men med svært omhyggelig innpakning går det bra. Følg med her:

Fiolinstolen stabiliseres med bølgepappruller
Fiolinen legges stødig i etuiet
Stabilisering på siden av stolen


Lag to stramme ruller av bølgepapp og legg foran og bak stolen. Rullene skal hindre at stolen velter. Det skal være så trangt at det nesten føles litt ubehagelig å presse dem på plass, ellers gjør de ikke nytten.
Legg fiolinen i sitt etui. Forsikre deg om at fiolinen ligger stabilt, og ikke sklir rundt i etuiet. Avhengig av halsvinkelen hender det av og til at instrumentet bare hviler på snekka og nedre enden, slik at halsfoten "svever fritt". Dette bør en unngå ved å legge noe fyllmateriale under halsfoten. Problemet er svært vanlig, og svært viktig å ta alvorlig for den som skal sende cello eller kontrabass i glassfiberetui!Avhengig av etuiets innvendige form og hvorvidt man sender bue(r) sammen med fela kan det være nødvendig å legge langsgående bølgepappruller på hver side om stolen for å hindre at stolen slår opp i lokket. Enkelte etuier har borrelås som skal holde fela fast nede i etuiet. Et slikt stoler jeg ikke på i denne sammenheng.

Fiolinetuiet legges i pappeske med polstring


Til sist legger du etuiet ned i en eske som er stor nok til at du får plass til rikelig med polstring på alle seks sider. Etuiet skal ligge trangt i eska. Teip eska godt sammen med pakketeip. Sjekk også at bunnsiden er godt sikret. Av gårde til posten! Du kan selvsagt også bruke andre transportfirmaer.
Bratsj og cello kan naturligvis pakkes på tilsvarende måte. Dessverre må du ha nevnte yttereske med polstring også rundt celloetuiet.

En eller flere buer reiser naturligvis trygt i dette følge. Skal du sende bare bue(r), gjelder følgende:

De papprør som fåes kjøpt i bokhandelen er ikke i seg selv solide nok til å sende en bue i. Vil du bruke et papprør, trenger du en trelist eller lignende som er like lang som buen, og som du fester buen til før du ruller noe polstring rundt, stikker det hele inn i røret og teiper godt igjen i begge ender. Alternativt kan du, med trelisten og tilstrekkelig mengde bølgepapp eller bobleplast som polstring, bare pakke  det hele inn i gråpapir.

Med et plastrør av den type som elektrikere bruker, eller til og med avløpsrør, slipper du trelisten. Bruker du posten, sender du røret som pakke, postens størrelsesbegrensninger gjør at det ikke kan sendes som brev.