Fiolinstrenger - fiolinmaker'ns anbefaling

Alle fiolinstrenger herunder finner du i nettbutikken.

Den mest brukte strengen for fiolin i dag forefaller å være Evah Pirazzi. Dette er muligens den streng som gir kraftigst klang. Den kan på noen instrumenter bli litt hard i klangen. Da kan den helt nye Evah Pirazzi Gold-strengen være et alternativ, eventuelt Larsen eller Larsen Tzigane. Andre gode og mye brukte strenger, som er kommet på markedet i de siste åra er Vision-strengene fra Thomastik. Vision Titanium Solo brukes mye på eldre instrumenter med mørk tone. Vision Solo har rundere klang – denne bruker jeg selv ofte, av og til i kombinasjon med Vision Titanium Orchestra for å oppnå jevnere klang.

Corelli Crystal i sett er et godt alternativ på studentinstrumenter. Violino kan også gjerne brukes hvis man ønsker en litt lysere klang.

Den gamle arbeidshesten Dominant fra Thomastik brukes fortsatt av mange, både yrkesmusikere og amatører. Etter mitt syn finnes i dag mange bedre alternativer: Larsen hvis man ønsker rundere klang, Evah Pirazzi hvis man foretrekker enda kraftigere klang, osv.

Alle ovennevnte strenger er syntetstrenger. For den som foretrekker stålstrenger, er Prim i sett et godt og rimelig alternativ. Blå Prim vil i de fleste tilfelle være kraftig nok, eventuelt med grønn Prim på G-strengen. Helicore har en overraskende rund klang til å være stålstreng, og kan ofte med stort hell brukes på fioliner med for mye "hveps" i tonen.

Av tarmstrenger brukes Oliv ennå av noen yrkesmusikere. Her anbefaler jeg gjerne i stedet Pirastro Passione, som er mer stabil. Eudoxa brukes ennå av musikere som har vent seg til dem gjennom mange år, men jeg anbefaler ofte syntetstrengen Corelli Crystal som et bedre alternativ – rimeligere, mer holdbare og mer stabile i stemmingen.

Mange fiolinister bruker en annen E-streng enn den som hører til settet. De vanligste blant yrkesmusikere er Westminster og Goldbrokat.

NB! Det må understrekes at disse anbefalinger må sees på som generelle - avhengig av det enkelte instrument og personlig smak kan en gitt streng være mindre vellykket eller det perfekte valg!

For instrumenter i 3/4-størrelse vil Dominant eller Prim ofte kunne fungere bra, men på 1/2-størrelse og nedover bruker jeg oftest Protos for å få tilstrekkelig strengspenning. I begge tilfelle kan Jargar rød eller blå være hensiktsmessig på diskantstrengene, da disse lett får for hard klang på småinstrumenter.

Nyhet: Pirastro har lansert en "Stringfinder" med informasjon og anbefalinger om alle strenger. Her kan også alle Pirastro-strenger identifiseres ut fra fargekoden i endene.


Strengeoversikt fiolinstrenger

Eudoxa

Pirastro Eudoxa fiolinstrenger
har vært Pirastro-klassikeren blant tarmstrenger, men brukes i dag mindre ofte.
E-strengen er omspunnet, noe som gir en rund og varm klang. Eudoxa E kan likevel på mange instrumenter bli noe veik. A-strengen fungerer godt på mange instrumenter, men i enkelte tilfelle kan den være litt pistrete og ha en tendens til å plystre. Pirastros eget svar på dette problem er Eudoxa Aricore, men Dominant (gjerne weich) eller Corelli Crystal kan også brukes.

Oliv,

Pirastro Oliv fiolinstrenger
også en Pirastro-streng, er kraftigere enn Eudoxa, men også mindre fleksibel og mer tungspilt.

Passione

Pirastro Passione fiolinstrenger
er en ny tarmstreng fra Pirastro. Ifølge Pirastro selv har man funnet fram til nye produksjonsmetoder som forkorter innspillingstiden og bedrer stemmestabiliteten. Dette stemmer med mine erfaringer – Passione er en utmerket streng som faktisk tåler enda mer hardhendt spill enn Oliv, og som holder stemmingen bedre, samtidig som den har den varme tarmstrengklangen og moduleringsevnen. Som med alle tarmstrenger kan A-strengen være problematisk på enkelte instrumenter, og kan da gjerne erstattes med f.eks. Larsen.

Corelli Crystal

Corelli Crystal fiolinstrenger
er en prisgunstig mulighet for den som ønsker en rund, behagelig klang uten tarmstrengens ulemper. Den er mitt førstevalg på skolefioliner med hard klang. Den kommer i tre hardhetsgrader, og selv om Medium er den klart mest brukte, får jeg av og til bruk både for Forte og Medium light.

Dominant

Thomastik Dominant fiolinstrenger
er den gamle arbeidshesten blant syntetstrenger - lys og kraftig i klangen. På noen instrumenter kan den bli litt grov. Den finnes i tre hardhetsgrader: stark, mittel og weich. Stark brukes sjelden, i hvert fall her i Trondheim. Hele settet kan godt brukes, men mange foretrekker f.eks. D'Addario Golden Spiral (før kalt Kaplan) på E.

Evah Pirazzi

Evah Pirazzi fiolinstrenger fra Pirastro
er en mye brukt syntetstreng fra Pirastro. Dette er kanskje den streng som har kraftigst klang. Brukes både av yrkesmusikere og av kvalitetsbevisste amatører. Den kan imidlertid være litt hard i klangen på instrumenter som i seg selv har lys klang.

Evah Pirazzi Gold

Evah Pirazzi Gold fiolinstrenger fra Pirastro
er en flunkende ny Pirastro-streng, som jeg har stor tro på. Den har en bredere og varmere klang enn vanlig Evah Pirazzi, og har allerede fått stor utbredelse, til tross for at prisen er ganske høy.

Obligato

Pirastro Obligato fiolinstrenger
fra Pirastro minner om Dominant, men er enda noe kraftigere, og har ikke samme grad av grovhet. Den er litt mindre hard i klangen enn Evah Pirazzi. Den finnes i tre hardhetsgrader - mittel skulle være kraftig nok for de fleste.

Violino

Pirastro Violino fiolinstrenger
fra Pirastro er en trivelig streng som er litt lysere i klangen enn Corelli Crystal og samtidig ikke har for høy strengspenning, og er lettspilt.

Larsen-

Larsen fiolinstrenger
strengene er bygget på syntetkjerne, og har en overtonerik og kraftfull klang, varmere og mer polert enn Dominant. Den finnes i tre utgaver – soft, medium og strong. Medium er kraftig nok i de fleste tilfeller. Soft-utgaven bruker jeg sjelden. - Ekstra varianter er en sølvspunnet D-streng og en gull E-streng, som ifølge Larsen er rundere i tonen og litt lavere spent, noe som gir de øvrige strengene bedre klang, samt en A-streng med kromstålkjerne for den som svetter mye på hendene. Larsen-strengen kan dog være litt tungspilt på enkelte instrumenter.
En senere variant av Larsen-strengen er

Larsen Tzigane

Larsen Tzigane fiolinstrenger
som er litt mer elastisk, litt mer «sigøyner-aktig» og litt mer lettspilt. Den finnes i medium og strong – medium er klart mest brukt.

Jargar

Jargar fiolinstrenger
finnes i tre hardhetsgrader, men det er i grunn bare forte-versjonen som kan brukes – med unntak av E-strengen i medium som er et trivelig bekjentskap - rund og behagelig. De øvrige strengene er etter mitt syn vel matte i klangen (unntaksvis kan forte-versjonen brukes i diskanten på instrumenter i småstørrelser for å unngå altfor hvass klang).

Golden Spiral

Kaplan Golden Spiral fiolin E-streng fra D'Addario
fra D'Addario (eller Kaplan, for å bruke dens gamle navn), er svært mye brukt på E - en god, kraftig streng.

Helicore

D'Addario Helicore fiolinstrenger
er en stålstreng fra D'Addario. Jeg har av og til med godt hell brukt den på fioliner som har for mye hveps i klangen. Den har rund og mørk klang til å være stålstreng.

Thomastik har på senere år kommet med en ny streng kalt Vision i ikke mindre enn fire forskjellige varianter:

Vision

var den første strengen i serien. Denne har ikke slått noe særlig an for instrumenter i full størrelse, men har vist seg å gi god klang i 1/2-størrelse og mindre.

Vision Titanium Orchestra

har hatt en viss success – selv bruker jeg av og til enkelte av disse strenger i kombinasjon med Vision Solo (se herunder) for å oppnå en jevnere klang.

Vision Titanium Solo

er en kraftig streng som passer godt på eldre instrumenter med mørk tone. På «friskere» instrumenter blir den lett for hard i klangen. Siste tilskudd i serien er

Vision Solo

som til tross for navnet har rund og fyldig klang. Klanglig minner den ikke så lite om Larsen Tzigane, og jeg har funnet den svært anvendelig på mange instrumenter.



Prim

Prim fiolinstrenger
Blå Prim har gjennom alle år vært det selvfølgelige valget for slåttespillere i både Sverige og Norge. Rimelig og slitesterk. Grønn Prim er litt kraftigere i klangen og kan godt brukes, særlig på G og D i 3/4-størrelse. - Men for den klangbevisste finnes jo enda bedre alternativer...

Protos

Lenzner Protos fiolinstrenger
er en svært prisgunstig streng fra Lenzner, som egner seg ypperlig til skoleinstrumenter i småstørrelser. I full størrelse blir den lett for hard i klangen.

Westminster E

Westminster E-strenger for fiolin
er kanskje proffenes førstevalg som E-streng for tiden - klar, kraftig og holdbar. Den finnes i to tykkelser, 26 og 27 1/2. Sistnevnte er mest brukt. En annen god E-streng er

Goldbrokat E

Lenzner Goldbrokat fiolinstrenger
fra Lenzner, mye brukt i England og etterhvert også i Norge. Den kommer i tykkelsene 26, 27 og 28.