Strenger
Når du skifter strenger, skift en streng i gangen. Når du tar av høyeste strengen, vær ekstra forsiktig og la instrumentet ligge i ro inntil du har fått på den nye strengen, slik at ikke lydpinnen velter.
Skift strenger med jevne mellomrom (hvordan?). Lenge før strengene går av, har de blitt dårligere i klangen. Selv om mange liker å skifte alle strenger samtidig, vil det oftest være diskantstrengene som først blir dårlige. Problemer med å stemme kan være tegn på at en streng har blitt sur. Velg strenger som passer til instrumentet. Riktig strengevalg kan faktisk innebære en forskjell som natt og dag på ditt instrument! Se seksjonen om strenger.
Ved å smøre strengenes glideflater på stol og oversadel med myk blyant oppnår du lettere stemming, mindre fare for skader på strengene og mindre fare for at strengene skal trekke stolen framover.
Finstemmere og stemmeskruer
Pass på at finstemmerne ikke er skrudd så langt ned at de lager gnagsår i lokket. Skru dem helt opp igjen og stem strengen opp med stemmeskruen ved snekka. Selve finstemmerskruen kan ved behov smøres med symaskinolje eller lignende.
Hvis stemmeskruene går ujevnt - knirker eller slipper, kan dette eventuelt avhjelpes ved å smøre glideflatene (hvordan?)
Stol og lydpinne
og deres innbyrdes forhold har den aller største betydning for instrumentets klang og spillbarhet.
Stolen er ikke limt fast på instrumentet, men blir holdt på plass bare av strengenes trykk. Sjekk stolens posisjon og helling med jevne mellomrom, og spesielt når du har skiftet en eller flere strenger. Hvis stolen begynner å helle framover kan den bli krum, velte eller knekke på midten.
Lydpinnen har sin plass inne i instrumentet, litt bak stolens diskantfot. Heller ikke den er limt fast. Den har til hovedoppgave er å hjelpe lokket å stå imot strengetrykket, men dessuten er plassering og lengde avgjørende for klangen. Hvis du har en mistanke om at lydpinnen har flyttet seg, må du få din fiolinmaker til å kontrollere den. Hvis lydpinnen har veltet, må du umiddelbart slakke strengene for å unngå lokk-kollaps, og deretter få din fiolinmaker til å sette den opp igjen.
Lim
Det lim som brukes i tradisjonell fiolinbygging er det varmlim som var i almen bruk før vinyllimene kom. Det har fordelen av å være vannløselig, slik at hvilken som helst limfuge kan åpnes ved reparasjon, og er akkurat passe sterkt. Husk at limet for et strykeinstrument har samme funksjon som sikkerhetsbindningen for slalåmkjøreren: hvis instrumentet får et slag, er det bedre at limfugen går opp, enn at selve treet blir ødelagt. Den profesjonelle fiolinmakeren bruker så å si aldri hvitlim, og aldri, aldri Aralditt eller lignende.